25.11.2011

  Ekološko farbanje

  Tvornica kabina kompanije Volvo Trucks u Umei nudi kupcima preko 850 boja. Međutim, tvornica se najviše ponosi svojom ekološki optimiziranom lakirnicom najboljom na svijetu.

  Utvornici u Umei kupac može izabrati koju god boju želi.

  "Jedan kupac je došao kod nas sa ženom", kaže Denny Westerlund iz tvorničkog sektora za odnose sa javnošću. "Ona je vozila kamion. Kada smo ga pitali koju boju želi, okrenuo se ka ženi. Pitanje ju je malo iznenadilo, ali je nakon kraćeg razmišljanja ispružila šake, pokazujući nam lak na noktima, i rekla 'Želim ovakvu boju kabine'."

  Nije bilo teško. Uzeli smo uzorak njenog laka za nokte da bismo testirali boju do konačne verzije", priča Denny Westerlund.

  "Dobila je kabinu u boji svojih noktiju. Naravno, ovo je jedan neobičan primjer, ali pokazuje šta sve možemo uraditi ovdje", kaže on.  

  Međutim, tvornica se najviše ponosi svojim ekološkim aktivnostima. Već više godina isključivo se bavimo kreiranjem lakirnice koja će biti najbolja na svijetu po pitanju male emisije razrjeđivača i velike energetske efikasnosti. Svaku procesnu fazu nadziremo do najsitnijih detalja. Podstičemo svakog da dâ ideje i prijedloge i puno investiramo.

  Sve to daje rezultate. Od 1999. do 2008. potrošnju energije smanjili smo za 30%. Rezultat je sam po sebi zapanjujući, a njegov značaj dodatno naglašava činjenica da se količina posla u lakirnici znatno povećala u istom periodu.

  Energija se štedi ponovnim korištenjem zraka u komorama za farbanje i drugim prostorijama. Zrak iz drugih tvorničkih odjeljenja koristi se kao ulazni zrak u procesnom bloku, a oko 75% zraka ponovo se koristi u komorama za farbanje. Tako se znatno smanjuje potreba za svježe usisanim zrakom. Potrošnja energije se smanjuje i boljim planiranjem i isključivanjem postrojenja u slučaju prekida u radu ili, na primjer, manjeg protoka kabina u proizvodnom sistemu. U druge mjere za uštedu energije spada instalacija efikasnijih elektromotora.

  "Osim toga, počeli smo farbati plastične komponente karoserije sa ostalim dijelovima kabine. Zato temperaturu u pećima za pečenje boje moramo smanjiti za oko 50 stepeni, čime smanjujemo potrošnju energije. Pošto nam treba niža temperatura, možemo koristiti LPG (tečni naftni plin) za daljinsko grijanje peći", kaže Hans Wenngren.

   Jedno od rješenja za najveću uštedu energije nesumnjivo je tvornički rashladni sistem. Rijeka Ume protiče odmah ispred lakirnice, a ispod nje protiče podzemna ledena rijeka koja je hladna cijele godine. Njene hladne vode se upumpavaju u tvornički sistem sa vodom kroz cijev dužine dva kilometra.  

  "Koristimo ovu vodu za razne rashladne operacije. Omogućuje nam da zamijenimo većinu rashladnih uređaja koji su koristili rashladna sredstva kao što je freon", kaže Hans Wenngren.

  Lakirnica je modernizovana i proizvodnja je postala efikasnija nakon više faza u kojima je znatno smanjena potrošnja boje i razrjeđivača i emisija plinova u zrak. U 1998. ova emisija je iznosila oko 70 grama po kvadratnom metru površine kabine.  
  "Danas ta brojka iznosi manje od 10 grama, što je znatno ispod granice EU od 55 grama po kvadratnom metru. Iako naš posao još uvijek nije gotov, oduševljeni smo postignutim", kaže Hans Wenngren. ■

  Tekst: Jenny Palm  Fotografije: Sören Håkanlind

  KATEGORIJE:
  Drugo, Okoliš, Drugo
  TAGS:
  Umeå, Švedska, boje, lakirnica
  RSS
  PREĐITE NA RAČUNARSKU VERZIJU